Dieta śródziemnomorska Wzmacnia system odpornościowy. Pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed zawałem serca i wieloma nowotworami. Jej zalety trudno przecenić. Masz więcej niż 25 lat i jadasz tradycyjnie “po polsku", a od czasu do czasu nie odmawiasz sobie hamburgera czy frytek? Jeśli tak, [...]
[...] 2 jajka • 2 jajka na twardo Czasami zdąża się ze musze dojeść 3 posiłek z dnia poprzedniego lub bieżącego. Trzeci posiłek: • Kurczak, indyk, karkówka, schab- wszystko gotowane, grillowane, pieczone w piekarniku lub czasami smażone na oleju kokosowym, stosuje również smażenie w papirusach + do tego zazwyczaj ryz w zależności od poprzednich [...]
[...] Odpowiednie są tu: - batony (najlepiej z małą zawartością tłuszczu) - owoce (tylko kiedy nie są to późne godziny wieczorne) - sery (o niskiej zawartości tłuszczu) - jajka gotowane na twardo (bez żółtka) Zalecenia: - unikajmy konsumowania owoców oraz produktów zawierających dużo cukru Desery Bycie sportowcem wymaga poświęceń i czasami nawet [...]
[...] dostarczanych produktów powinno być nieprzetworzonymi , surowymi owocami lub warzywami. Owoce i warzywa powinno się jeść przed posiłkami gorącymi. Pozostałe 35% to produkty gotowane. 3. Zakazuje się spożywania tłuszczy zwierzęcych. Poleca się natomiast tłuszcze roślinne bogate w NNKT. 4. Posiłki powinno się spożywać na małych talerzach, [...]
[...] Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny (płatki kukurydziane = 85, kukurydza = 70; purée ziemniaczane w proszku = 95, gotowane ziemniaki = 70). Kiedy indeks glikemiczny produktu jest wyższy lub równy 60, poziom glukozy we krwi po jego spożyciu wzrasta gwałtownie, przyjmując wysoką wartość, [...]
[...] najedzony, z przygotowaną listą. -Nie rezygnuj ze swoich ulubionych dań z dnia na dzień, postaraj się zmienić je na lepsze. *Zmiany w menu: -Ogranicz smażenie, pieczone czy gotowane potrawy smakują równie dobrze. -Zrezygnuj z wędlin i kiełbas, do kanapek dodawaj samodzielnie przyrządzone mięso. -Panierki do mięs zastąp mieszanką ziół i przypraw. [...]
[...] spożywajmy ostre przyprawy i warzywa, również surowe 4. Okresowo odrobaczajmy z lamblii woreczek żółciowy, najlepiej wywarem z piołunu 5. Spożywajmy potrawy głównie gotowane i przyrządzane na tłuszczu roślinnym 6. Spożywajmy potrawy tłuste, wskazane dla osób ciężko ćwiczących lub pracujących 7. Jedzmy mało, lecz często w celu [...]
[...] w tygodniu będę mieć tzw. wolny dzień którym to będzie sobota. I teraz tak: stworzyłem plan żywienia na parę dni: (przedstawię dwa dni ) PONIEDZIAŁEK I POSIŁEK: 2 JAJA gotowane(122g) + płatki owsiane(50g), rodzynki(25g), orzech włoskie(15g) z mlekiem 1,5% tłuszczu(150g)+ warzywa II POSIŁEK: Ser twarogowy półtłusty (150g)/łosoś wędzony [...]
[...] wysoko. Proste. Przykładowy rozkład jedzenia na dzień treningowy: I jajecznica z 5 jaj (3 żółtka) + 100 g chleba razowego II 150 g mięsa + warzywa III (przedtreningowy) gotowane/duszone mięso 150 g (ogranicz tłuszcz do minimum) + 100 g makaronu durum/kaszy gryczanej IVa (zaraz po treningu) 2 miarki białka IV (potreningowy) [...]
[...] ilość HCA pojawia się w produkcie finalnym; - rodzaju mięsa. Największa ilość HCA znajduje się w dobrze wysmażonym, czerwonym mięsie; - sposobu przyrządzania. Mięso gotowane i niemarynowane ma mniej HCA niż poddane jakiejkolwiek obróbce. Nawet niewielka ilość HCA może powodować uszkodzenia DNA. Istnieją również udokumentowane przypadki [...]
[...] w proporcji 1/2. Tak samo jak śniadanie ma on mieć dużo kcal. Do posiłku po treningowego możemy dodać jakiś owoc w celu uzupełnienia glikogenu wątrobowego. białko z gotowanego jajka,ryż biały(ma wysokie IG) -Kolejny posiłek ma być lekki zawierać białko/warzywa np piers z kurczaka,marchewka xDD -ostatni posiłek przed snem powinien [...]
[...] - migdały/ nerkowce/ orzechy ziemne 15 g - owoce 100 – 150 g ( wszystko razem zmiksować i przyrządzić w formie omletu smażonego na delikatnym ogniu ) II posiłek - 3 jaja gotowane 150 g - polędwica z piersi indyka 100 g / kurczaka 80 g - chleb żytni pełnoziarnisty 140 g - warzywa 150 – 200 g III posiłek - pierś z indyka / kurczaka / [...]